2014, Mobil’in dünyadaki ve Türkiye’deki her sektör için ihtiyaç ve öneminin çok daha fazla ortaya çıktığı bir yıl oldu. Bir yandan Mobil’i kullanabilmek için reklamveren tarafında ölçümleyin ki kullanalım diye marka müdürleri taleplerini iletirken, diğer taraftan da kurumlar ve ajanslar sektörü optimize edip stabil hale getirerek, ölçümlemeyi sağlamak için gayret içerisindeler. İki taraflı bu çaba, bu sene doruk notkasına çıktı. Bu noktada marka müdürlerinin, reklamverenin, servis sağlayıcıların, üreticilerin ve operatörlerin daha hassas daha motive daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum.
2015’te artık çok daha iyi ölçüm kriterleri bulunan ve ölçülen Mobil sektöre doğru ilerliyoruz.
Mobil Dünya Kongresi’nde Türkiye’ye İki Büyük Ödül Birden
Geçtiğimiz Şubat ayında Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’ne katıldım. Gururla söyleyebilirim ki bu büyük organizasyonda iki Türk şirketi büyük ödül kazandı. Akbank Direkt Mobil uygulaması ile Yılın Uygulaması kategorisinde En İyi Akıllı Telefon Uygulaması ödülüne layık görülürken, Turkcell, Hayal Ortağım ile Erişebilirlik ya da Kolay Kullanım için En İyi Mobil Ürün/Servis kategorilerinde büyük ödüle layık görüldüler. Ödül törenine katılamasam da sonrasında tebrik ederek bu başarıların daha çok artması, daha çok kurumun yurt dışında bu tarzda büyük başarılar elde etmesini ve Türkiye’nin üretimini export/ihraç eden Pazar hale gelmesini gönülden diliyorum.
İlk defa Mobil Dünya Kongresi artık sadece operatörlerin ve onlara servis sağlayan ajansların değil, tüm sektörlerin Mobil’i ve Mobil’in tüm ürünleri, servisleri ve uygulamalarını konuştuğu, demoların sergilendiği çok önemli bir toplanma alanı oldu. Bu sene 86.000 gibi rekor bir katılım alan Mobil Dünya Kongresi’ndeki katılımcılar çok heyecanlıydı ve fuar çok fütüristikti. Konuşmacıların sunumları vizyoner ve sergilenen ürün ve hizmetler de çok üst düzeydi. Ancak bununla birlikte bir yandan da son kullanıcıdan uzaktı. Daha çok havada uçuşan fikirler ve fütürist konular vardı. Fütürist sunumlar arasında ise en dikkat çekici ise Blippar CEO’su Ambarish Mitra’nın Blippar’ın Google Glass için geliştirdiği ilk görüntü tanıma teknolojisini tanıtan sunumuydu. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin reklamcılık sektörünü nasıl değiştireceğini Blippar çok iyi ve vizyoner bir biçimde ortaya koydu. Çok yakın gelecekte sadece mobil cihazlarımız ile değil, Google Glass gibi giyilebilir teknolojinin en dikkat çekici ürününde de kullanılacak olan Blippar ile, reklamcılar ve markalar yepyeni bir tanıtım ve satış kanalı yaratıyor olacaklar.
Fuar o kadar büyük ve fuar stantları o kadar yoğundu ki hakkını vererek dolaşmak için en az 5 gün zaman gerekiyor durumda idi. Ben sadece 3 gün kalabildim ve aklımda kalan gezemediğim birkaç salonu geride bırakarak dönmek durumunda kaldım.
Mobil sektör için hep birlikle çaba göstermemiz gerekiyor
Mobil endüstriler için muhakkak devletin, sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin, Mobil sektör oyuncularının ve reklamverenlerin iş birliği içerisinde olduğu çalışmaların, eğitimlerin çoğaltılması gerekiyor. Reklamveren tarafında genç marka müdürlerinin markalarının pazarlama iletişiminde Mobil platformları, bu platformlardan nasıl faydalanacaklarını, ajanslar ile nasıl çalışacaklarını, hedef kitlelerinin mobil mecralarda nasıl yer aldığını, nasıl bir ölçümlemeye ihtiyaç duyacağını kısacası Mobil’in kullanma klavuzunu çok iyi öğrenmeleri gerekiyor. Son dönemde düzenlediğim veya katıldığım tüm sektör toplantılarında en büyük sorunların başında henüz üniversitelerde ve meslek yüksekokullarında eğitimi ve mezuniyeti olmayan Mobil’in bilinirliğinin düşük olması ve kullanmak isteyenler için çok teknik olduğunun düşünülmesi.
Mobil Pazarlama Derneği Türkiye olarak 27 Mart tarihinde bir etkinlik düzenliyor ve Mobil ölçümlemede pilot çalıştığımız projeleri ve sonuçlarını sizinle paylaşıyor olacağız. Yayıncı, mecra sahibi, marka ve araştırma şirketi Nielsen işbirliğinde yaptığımız bu çalışmada yöntem ve sonuçların ilgi çekici olacağını düşünüyoruz.