İngiltere’de Hampshire İl Meclisi 50 adet sesli asistanı yaşlı insanlara dağıttı.
Dünya nüfusumuz giderek yaşlanıyor. The Guardian’ın 2017’de yayınladığı habere göre, dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip yerleri arasında Monaco 51,1 yaş ortalamasıyla birinci sırada yer alırken ikinci sırada 46,5 yaş ortalaması ile Almanya, üçüncü sırada ise 46,1 yaş ortalamasıyla Japonya yer alıyor. Yaşlı nüfusun bakım ihtiyaçlarını karşılamak için genellikle evde bakım ya da diğer servisler; yerel yönetimler, sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanıyor.
Peki ya teknolojik yardımcılara ne dersiniz?
İngiltere’deki Hampshire İl Meclisi, yaşlılara yardımcı olmak için akıllı sistemler üzerinde çalışıyor. BBC tarafından yayınlanan habere göre, Hampshire İl Meclisi, 50 adet sesli asistanı yaşlı insanlara dağıtmanın yanı sıra, evlere de akıllı lambalar ve diğer ürünlerle bir sistem kurdu.
Haberde yer alan Claire, bir MS (Multipl Skleroz – Multiple Sclerosis) hastası. Amazon Echo’da yer alan Alexa asistanı ile eşi Eric’i arayabiliyor, lambayı açabiliyor, müzik dinleyebiliyor ve hatta alışveriş listesine eklemeler yapabiliyor. Tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşayan Claire’in bu tür gündelik işleri yapabilmesi, onlar adına oldukça önemli bir gelişme ve Alexa, günlük hayatlarının bir parçası olmuş durumda.
Hampshire İl Meclisi ise henüz test aşamasında olan programı, artan yaşlı bakım giderlerine alternatif olarak geliştirmiş durumda. Günlük 15 dakikalık ziyaretler yerine 24 saat aktif olan bir asistan kullanımından da ilk aşamada umutlular.
Siz bu sistemi nasıl buldunuz?