Yapay zekayla birlikte çalışan mikroskop, kan örneklerinin %93’ünü insan yardımı olmadan kategorize edebildi.
Yapay zeka sayesinde çok farklı alanlarda son derece önemli gelişmelere şahit olmaya devam ediyoruz.
Haber yazımında, edebiyatta, depolarda siparişlerin hazırlanmasında hatta başka bir yapay zekanın geliştirilmesinde ve daha pek çok alanda kullanılan yapay zekanın son kullanım alanlarından biri de mikrobiyoloji oldu.
Futurism’de yayınlanan habere göre, Harvard Üniversitesindeki mikrobiyologlar, yapay zeka ile çalışan ve kandaki ölümcül enfeksiyonları yüksek oranda doğru tahmin eden mikroskop geliştirmeyi başardı.
Proje kapsamında ekip, “kıvrımlı sinir ağı” (convolutional neural network – CNN) olarak isimlendirilen görsel verileri analiz etmek için kullanılan yapay zekayı eğittiler. 25.000 slayttan toplanan 100.000 görsel yapay zekaya gösterildi; ek olarak boya ile bakterilerin daha iyi görünebilmesi sağlandı. Bu görsellerle yapay zeka, bakterileri görünüşlerine göre ayırt edebilmeyi başardı ve yaklaşık %95’lik doğruluk oranı yakaladı.
Sonraki aşamada ise, yapay zekaya 189 adet slayt gösterildi ve herhangi bir insan yardımı olan %93 doğrulukla kategorize etti. Uzmanlar, yapay zekanın “eğitilmesi” ile, daha güvenilir ve bağımsız (otonom) sınıflandırma yapabilme potansiyeli olduğunu, bunun da hem insanların hayatını kurtarmada hem de zaman kazanmada yardımcı olacağını belirtiyorlar.