Çeşitli video sitelerini ziyaret eden kullanıcıların bilgisayarlarının, kripto para madenciliğinde kullanıldığı açıklandı.
Kripto paralar, 2017 yılının şüphesiz en çok öne çıkan konularından biriydi. Sadece teknoloji dünyasının değil, finans ve politika dünyasının da yakından takip ettiği kripto para piyasasında Bitcoin’in yakaladığı popülarite ve sunduğu yatırım fırsatları, pek çok farklı kripto paranın ortaya çıkmasını sağladı. Bu kripto paralar, “altcoin” olarak isimlendiriliyor ve genellikle coin arzı (initial coin offering – ICO) olarak isimlendirilen işlemlerle piyasaya sürülüyor.
Elbette ki Bitcoin ve diğer tüm kripto paraların “madencilik” işlemlerinin yapılması gerekiyor ve özellikle Bitcoin ve Ethereum gibi oldukça popüler olan kripto paraların madenciliğinde bireysel kullanıcıların yanı sıra, son derece büyük ve karmaşık madencilik sistemlerinin kurulduğunu görmekteyiz.
Ancak, son günlerde ortaya atılan bir konu, dikkatleri bambaşka bir noktaya çekti: İnternet erişimi olan bilgisayarlar, kullanıcıların bilgisi ve rızası olmadan madencilikte kullanılabilir mi?
The Guardian’da yayınlanan habere göre, aylık ziyaret sayıları neredeyse 1 milyar olan (992 milyon) 4 video sitesi, ziyaretçilerinin bilgisayarlarını onlar farkında olmadan kripto para madenciliğinde kullanıyor.
Openload, Streamango, Rapidvideo ve OnlineVideoConverter sitelerini ziyaret eden kullanıcıların bilgisayarları, ilk olarak 2014 yılında ortaya çıkan kripto para Monero’nun madencilik işlemlerinde kullanılıyor.
İddiayı ortaya atan Adguard Kurucu Ortağı Andrey Meshkov, “Monero’nun şu anki piyasa değerine göre, bu kripto-soygun’dan (cryptojacking) elde edilen aylık kazanç 326.000 dolara ulaşabilir.” sözleriyle durumun vahametine dikkat çekiyor.
1 comment
Comments are closed.