Birleşik Krallık’ta 2020’den sonra 10 Mbps (saniyede 10 Mega bit) hız alt sınır olacak.
Yüksek hızlı internet, günlük yaşantımızın önemli bir parçası olsa da dünyadaki pek çok insan hala internet erişimi olmadan yaşıyor ya da çok düşük hızlarda sunulan interneti kullanıyor. Bununla birlikte, yüksek hızlı internet, Finlandiya’da anayasal düzeyde, Fransa’da ise temel insan hakkı olarak tanımlanıyor. Geçtiğimiz yıl Kanada’da yüksek hızlı geniş bant internet erişiminin, her vatandaşın ulaşması gereken “temel iletişim servisi” olduğu, ulusal telekom regülatörü CRTC tarafından açıklanmıştı.
Yüksek hızlı internet konusunda önemli bir adım da Birleşik Krallık’tan geldi. The Guardian tarafından yayınlanan habere göre, ülkede 2020 yılından itibaren en az 10 Mbps olmak üzere yüksek hızlı internet sunmak, servis sağlayıcılar için yasal bir sorumluluk olacak.
Geçtiğimiz günlerde, Ofcom, Birleşik Krallık’ta 1 milyon “unutulmuş ev”in müzik dinlemek ya da film izlemek için yeterli internet hızına sahip olmadığını açıklamıştı. İngiltere’de bir yıl önce başlatılan süper hızlı internet altyapı çalışmaları ise, ülkenin fiber optik altyapısının, diğer ülkelerin son derece gerisinde olduğunu gösteriyor. Örneğin Japonya’daki bağlantıların %97’si tam-fiber iken bu oran İngiltere’de sadece %3 seviyesinde. Tam fiber (full fibre) bağlantı, kullanıcıların evlerine/ofislerine kadar fiber optik kabloların çekilmesi demek: Daha önceki sistemlerde sadece internet hatları fiber optikti ve evlerden/ofislerden standart kablolarla fiber hatlara bağlantı sağlanırdı. Tam-fiber sistemde ise, direkt olarak evlere fiber optik kablolar bağlanıyor.
Birleşik Krallık’taki en büyük servis sağlayıcılardan biri olan BT (British Telecom), 10 Mbps internet sunmanın, servis sağlayıcılar için “gönüllülük” esasına göre uygulanmasını talep etmiş, ancak bu reddedilmişti.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Devletler, yüksek hızlı internet konusunda yasal uygulamaları hayata geçirmeli mi?
1 comment
Comments are closed.