Bitcoin ekosisteminin elektrik tüketimi son derece yüksek.
2009 yılında ilk kez ortaya çıktıktan sonra, özellikle 2017 yılında dünya gündemini bolca işgal eden Bitcoin, devasa bir ekosisteme de sahip. Herhangi bir merkez bankası tarafından üretilmediği için, Bitcoin üretim süreci “madencilik” gerektiriyor. Özel bir yazılım sayesinde çeşitli matematiksel işlemleri yapan ve bu sayede blok zincirlerinin (blockchain) tutarlı, eksiksiz ve değiştirilemez olmasını sağlayan karmaşık işlemler “madencilik” olarak isimlendiriliyor. Madencilik sayesinde günde yaklaşık 3600 yeni Bitcoin üretiliyor.
Peki dünya çapındaki Bitcoin ekosistemi (ya da ağı) ne kadar elektrik tüketiyor? Bu konuda çeşitli hesaplamalar yapılıyor ve teoriler ortaya atılıyor. Elbette yetkili bir kurum olmadığı için bu konuda kesin ve net bir bilgiye ulaşmak şu an için mümkün değil. Ancak makul hesaplamalar da yok değil.
BBC’nin yayınladığı habere göre, Bitcoin ekosisteminin elektrik tüketimi kimi ülkelerden bile yüksek. Toplam madencilik gelirlerini başlangıç noktası olarak alan bir hesaplamada, operasyonel giderlerin madencilere maliyetini, onların gelirlerine oranlayarak tahmini yüzdesini bulunuyor; daha sonra bu yüzde, ortalama elektrik fiyatları üzerinden enerji tüketimine dönüştürülüyor.
Sadece Bitcoin ekosistemini hesaplayan ve diğer kripto paraları kapsamayan bu hesaplamaya göre, Bitcoin’in yıllık enerji tüketimi 32,56 terawatt saat (TWh).
Danimarka’nın 2015 yılındaki elektrik tüketimi 30,7 TWh iken, İrlanda Cumhuriyeti’nin elektrik tüketimi 25,07 TWh idi.