Kullanıcıların hayal ettiklerinin ya da gördüklerinin resmini çizen yapay zeka yüksek başarı oranına sahip.
Black Mirror’ın dördüncü sezonunda yer alan “Crocodile” isimli bölümde kullanıcıların anılarına bir makine tarafından erişmek mümkündü. Hatta bu anıları görselleştirmek için kullanıcılara koku, müzik gibi dış etkenler sunuluyor ve bu sayede o anıya ulaşmak daha kolay oluyordu.
Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) sitesinde Adam Jezard tarafından yayınlanan makaleye göre, dünya çapındaki pek çok bilim insanı “zihin okuma” konusunda yapay zeka ile çalışmalar yürütüyor. Bu konudaki en önemli çalışmalardan biri de Japonya ATR Sayısal Nörobilim Laboratuvarı ile Kyoto Üniversitesi tarafından ortaklaşa geliştirildi. Araştırma kapsamında kullanıcıların gördükleri ya da düşündükleri şeyler yapay zeka tarafından görselleştiriliyor.
Süreçte kullanıcının gördüğü ya da hayal ettiği görüntü, fMRI (fonksiyonel MR) aktivitesi, özellik çözücüsü tarafından algılanıyor. Bu sayede sistem tarafından kullanıcının gördüğü ya da hayal ettiği görüntü sistem tarafından yeniden üretiliyor.
Sürecin nasıl işlediğini gösteren bu diyagramda ayrıca görünen/hayal edilen görsel ile yapay zeka tarafından üretilen görseli görmek mümkün:
Bakalım ileride zihin okuma alanında ne gibi gelişmeler olacak?
Görsel: weforum.org
2 comments
Comments are closed.