RMIT Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından geliştirilen proton batarya, dünyada bir ilk olma özelliğine sahip.
Dünyadaki teknolojik cihazların çok büyük bir bölümü lityum iyon (Li-ion) bataryaları kullanıyor. Bataryaların sunduğu günlük kullanım sürelerini geliştirmek ve bataryaların şarj döngülerini iyileştirmek için araştırma geliştirme çalışmaları sürdürülüyor.
Bununla birlikte lityum iyon bataryalara karşı alternatifler üzerinde de çalışmalar sürdürülüyor. Bu konudaki son gelişmelerden biri de Avustralya’dan geldi. RMIT Üniversitesindeki (Royal Melbourne Institute of Technology) araştırmacılar, dünyanın ilk yenilenebilir enerjiye sahip şarj edilebilir bataryasını geliştirdiler.
The Guardian tarafından yayınlanan habere göre, RMIT Üniversitesinde Profesör John Andrews liderliğindeki araştırma ekibi, küçük ölçekte prototipi geliştirmeyi başardı. Çevre dostu bir şekilde çalışan bu bataryanın, standart bataryalara potansiyel rakip olması bekleniyor.
Bataryada enerji depolamak için karbon ve su kullanıldığı belirtiliyor. Bununla birlikte batarya, depolayacağı enerjiyi de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edecek: Sıfır emisyon bataryanın 10 yıl içerisinde ticari kullanıma sunulması planlanıyor.
Görsel: RMIT