Burkina Faso, Afrika’da ilk kez genetik olarak üretilmiş sivrisinekleri doğaya bırakılacak.
20 milyonluk nüfusuyla Batı Afrika’nın önemli ülkelerinden biri olan Burkina Faso, sıtmayla mücadelede önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) verilerine göre, 2016 yılında sıtma sebebiyle 445.000 kişi yaşamını yitirmişti. Sivrisineklerin taşıdığı parazitlerin insanlara bulaşmasıyla ortaya çıkan sıtmayla mücadelede önemli bir adım atıldı.
Futurism’de yayınlanan habere göre, Burkina Faso’da genetik olarak modifiye edilen sivrisinekler doğaya bırakılacak. Sıtma hastalığını ortadan kaldırmak için uzun dönemli planın adımlarından biri olan bu yöntemle, doğaya bırakılan “steril” sivrisinekler üredikten sonra, sonraki kuşakların da steril olmasını sağlayacak: Bu sayede kuşaklar ilerledikçe steril sivrisineklerin sayısı artacak.
Burkina Faso’daki bu hamle, Afrika’nın ilk, dünyanın ise ikinci genetik olarak müdahale edilen sivrisinek çalışması. Daha önceki çalışmada, Brezilya’da Zika virüsüyle mücadele kapsamında sivrisinekler doğaya bırakılmıştı.
Elbette sıtma gibi bir hastalıkla mücadele kapsamında bu tür bir çalışmanın hayata geçirilmesi son derece önemli bir gelişme. Bununla birlikte bu işlemin “geri döndürülemez” olması, doğaya etkisi ve olası herhangi bir beklenmedik durum karşısında ne yapılacağı gibi konular da tartışılmaya açıldı.
Siz genetik mühendisliğinin bu çalışması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Görsel: abcnews.go.com