Google, Çin arama motoru pazarında yeniden etkin olmak istiyor.
Çin devletinin uyguladığı sansürleri zaman zaman blogumda paylaşıyorum. Ülkedeki “Büyük Güvenlik Duvarı” (Great Firewall) olarak isimlendirilen yapı sayesinde Çin, ülkedeki internet üzerinde önemli söz sahibi. Günümüzde pek çok büyük şirket bu sansürleri aşmak için çeşitli yöntemler deniyor. En son, Facebook’un, yasaklı olduğu Çin pazarında bir inovasyon merkezi açtığını sizlerle paylaşmıştım.
Google ise, dünyanın en çok kullanılan arama motoru ve Çin’deki arama motoru pazarındaki payı, Ağustos 2009’da %36,2’ydi. Yani ortalama her 3 kullanıcıdan biri Google’ı arama motoru olarak kullanıyordu.
Ancak Mart 2010’da işler değişti ve Çin, Google’ın arama motorunu yasakladı. Çin’deki herhangi bir kullanıcı, Google’da bir şey aramak istediğinde DNS hatası ile karşılaşıyordu. Bu gelişme sonrası Google, ülkenin sansür konusundaki tavrını eleştirmiş ve ülkeden çekilmişti.
Kasım 2013’te Google’ın arama motorundaki pazar payı %1,7’ye düşmüştü.
8 sene sonra bu konuda önemli bir gelişme yaşandı. The New York Times’ın haberine göre, Çin pazarında yeniden etkin olmak isteyen Google, sansürlenmiş bir arama motoru üzerinde çalışıyor. Habere göre, Google, Çin hükûmeti tarafından yasaklı olan kelimeleri dışarıda bırakacak arama motoru sayesinde, pazarda yeniden aktif olmaya çalışacak.
Ancak sansürlü ve belirli terimlerle yapılan arama sonuçlarını dışarıda bırakacak olan bir arama motoru, daha şimdiden pek çok kurumun tepkisine neden oldu. Amnesty International, Google’ın bu çalışmasıyla ilgili “internet özgürlüğü için kara bir gün” sözlerini kullandı.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?