Yeni kablo ile 1GB boyutundaki veri, 30 mikrosaniyede transfer edilebilecek.
Günümüzde pek çok şirket, veri transferi konusunda önemli yatırımlar yapıyor. Bu yatırımların önemli bir bölümünü de altyapı geliştirme çalışmaları oluşturuyor. Bu alandaki büyük yatırımcılardan biri de Google. Uluslararası pek çok veri transfer çalışması bulunan şirket, son iş birliğini Amerikalı telekomünikasyon şirketi Orange ile gerçekleştirdi.
The Guardian tarafından yayınlanan habere göre, iki şirket, Fransa ile ABD arasında Atlas Okyanusu’nun altından geçecek bir projeye imza atıyor. Proje kapsamında döşenecek kablo sayesinde çok büyük veriler çok kısa bir sürede transfer edilecek. 1GB boyutundaki bir film dosyasının bir kablo aracılığıyla 30 mikrosaniyede (mikrosaniye, saniyenin milyonda birine tekabül ediyor) transfer edilmesini sağlayacak projede kaç kablo olacağı ve bunların iki şirket arasındaki dağılımı henüz açıklanmadı.
6.600 km uzunluğunda olacak projenin 2020 yılında tamamlanması bekleniyor: Projenin ismi ise Dunant olarak açıklandı. Kızıl Haç’ın Kurucusu olan ve dünyada ilk Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Henry Dunant’tan ismini alan proje, Google’ın dördüncü tamamen özel denizaltı kablo sistemi olacak. Google, daha önce Alpha ve Beta isminde iki kısa mesafeli kablo çalışması yapmış, sonrasında ise ismini ünlü fizikçi Marie Curie’den alan Curie kablo sistemiyle, ABD’nin Batı kıyıları ile Şili’yi birleştirmişti.
Görsel: blog.google