En iyi doktorlar kadar doğru teşhis yapabilen yapay zekanın tıp alanında çığır açıcı olması bekleniyor.
Yapay zekanın hastalık teşhisinde kullanılması yönündeki çalışmalara bir yenisi de İngiltere’den eklendi. Bu defaki örnek son derece güçlü.
Daha önce hastalıkların teşhisinde kullanılan yöntemlerle ilgili bir yazımı paylaşmıştım. Göz problemlerinin teşhisi için kullanılması planlanan yapay zeka, İngiltere’de Moorfields Göz Hastanesi ve University College London tarafından Google’ın sahip olduğu DeepMind şirketinin iş birliği ile geliştirildi.
The Guardian tarafından yayınlanan habere göre, geliştirilen yapay zeka, 50 farklı göz probleminin teşhisinde ileri tedavi için hastaların %94’ünü doğru bir şekilde sevk edebildi ki bu oran en iyi göz uzmanlarının doğruluk payıyla eşit ve bazılarının üzerinde bir doğruluğa sahip.
İki aşamalı yapay zeka sistemi, ilk olarak hastaların retinalarının ışıksal bağdaşımlı tomografisini (optical coherence tomography – OCT) inceliyor. Beş ayrı makine öğrenimi (machine learning) sistemi, doğru bir analiz için 877 klinik OCT taramasını, bu taramaların haritasını çıkarmak için eğitildi. Bu taramalar sonucunda beş harita oluşturuldu.
İkinci bir beş ayrı makine öğrenimi sistemi ise bu çıkarılan beş haritanın analizini doğru bir şekilde yapabilmek için eğitildi ki bu eğitim sürecinde 7621 hastanın 14.884 OCT taraması kullanıldı.
İki ayrı beşli makine öğrenim sisteminin sonuçları, tek bir sonuç olacak şekilde kombinlenerek, sonucu yüzdelik olacak şekilde çıkarıyor.
İki aşamalı makine öğrenimi sistemi kullanılmasının sebebini ise uzmanlar, sistemlerin farklı OCT makinelerinde kullanılabilmesine olanak sağlamak olduğunu belirtiyor.
Bu sistemin doktorlara ve hastanelere zaman tasarrufu sağlaması bekleniyor.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?