Retinadan kalp krizi riskleri, nefesten çeşitli hastalıklar tespit edilebiliyor.
Teknolojinin yenilikleri hayatın hemen her alanında etkisini gösteriyor. Sağlık da en yeni teknolojik gelişmelerin uygulandığı alanların başında geliyor. Son yıllarda hastalık teşhisinde önemli gelişmeler olmuştu. Blog’umda da cilt kanseri takibinde kullanılan SkinVision uygulamasını ve dünyanın her yerinde göz muayenesi yapılmasını sağlayan ve bu alanda doktorlara yardımcı olacak olan Peek hakkındaki detayları paylaşmıştım.
Yeni gelişmelere baktığımızda ise Google’ın geliştirdiği yeni yapay zeka teknolojisi sayesinde retinadan kalp hastalığı tespiti yapılabiliyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) web sitesinde yayınlanan habere göre, Google ve Verily araştırmalarında son 5 yıl içerisinde bir kalp rahatsızlığı geçiren 150 hastayı da içeren 12.026 kişinin bilgileri kullanıldı. Yapay zekaya sahip olan yazılıma iki farklı retina taraması gösterildi ve hangisinin kalp rahatsızlığı geçirebileceği soruldu. Yapay zekanın doğru tahmin oranı %79 olarak gerçekleşti.
Futurism’de yayınlanan haberde ise, “Na-Nose” olarak isimlendirilen nefes analiz cihazı sayesinde farklı tipte kanser türleri, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, irritabl bağırsak sendromu, Parkinson hastalığının 2 farklı türü, multipl skleroz (MS), pulmoner arteriyel hipertansiyon, gebeliğin ikinci yarısında gelişebilen hipertansiyon ve proteinüri ile kendisini gösteren preeklampsi rahatsızlığı ve kronik böbrek rahatsızlığı tespit edilebiliyor.
Beş ülkede 1404 sağlıklı ve hasta kişide test edilen cihazın hastalıkları doğru tahmin oranının %86 olduğu tespit edildi.
Görsel: businessinsider.com
1 comment
Comments are closed.