Zehra Öney
Siber Güvenlik

Siber Para Aklama: Nasıl İşliyor, Yıllık Büyüklüğü Ne?

Siber Para Aklama: Nasıl İşliyor, Yıllık Büyüklüğü Ne?

Siber para aklayan kişiler pek çok farklı yöntem kullanıyorlar.

Para aklama, çok uzun süredir yasa dışı yollardan elde edilen paranın meşru bir kaynaktan elde edilmiş gibi gösterilmesi için kullanılan bir yöntem. Birleşmiş Milletler’in açıkladığı verilere göre, günümüzde dünya çapında aklanan paranın büyüklüğünün yıllık 800 milyar ila 2 trilyon dolar arasında değiştiği tahmin ediliyor.

Peki ya siber para aklama nasıl işliyor? Suçlular tespit edilmemek için hangi yöntemleri kullanıyorlar?
Siber para aklama büyüklüğünün global olarak yıllık 200 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

The Guardian’da yayınlanan habere göre, günümüzde siber para aklamak için kullanılan çeşitli yöntemler şu şekilde:

eBay’de çok çok yüksek fiyatlarla listelenen ürünler, siber suçluların en çok tercih ettiği yöntemler arasında yer alıyor: Gizli para gönderme ve para aklama olarak bu yöntem oldukça tercih ediliyor.

eBay’de en çok kullanılan ödeme yöntemleri arasında olan PayPal da kimi zaman eleştirilere hedef olabiliyor. Farklı hesaplarla küçük tutarlarda çok fazla para gönderme olarak tanımlanan mikro para aklama (microlaundering) ise yine PayPal’ın oldukça kullanıldığı bir alan. Bu sebeple geçtiğimiz yıl PayPal, kara para aklama karşıtı programının etkisinin incelenmesi için mahkemeye çağrılmıştı.

eBay’in yanı sıra Amazon’da da yüzlerce, binlerce dolarlık kitaplar yer alıyor. Bu yüksek fiyatlı sahte kitapların da para aklama için kullanıldığı belirtiliyor.

Siber para aklamanın diğer yöntemleri ise hayalet konaklama ya da hayalet yolculuklar: Örneğin Airbnb’de rezervasyon yapmasına rağmen orada kalmayan pek çok kişi var. Bu kişilerin ev sahibine belirli bir yüzde verdiği biliniyor.

Benzer şekilde Uber’de de pek çok hayalet yolculuk var: İnanılmaz uzunluktaki yolculukların kara para aklama için kullanıldığı biliniyor.

Çünkü bu tür işlemlerde çalıntı kredi/banka kartları kullanılıyor.

Related posts

Yeni Bir Fidye Virüsü Global Çapta Yayılıyor: Petya

Zehra Öney

“Çerez” Davası: Belçika Mahkemesi Facebook’a Üye Olmayanların Online Hareketleri İzlendiği için Facebook’a Ceza Kesti

Zehra Öney

Facebook’taki “Bug” Sebebiyle 14 Milyon Kişinin Paylaşımları Herkese Açık Hale Geldi

Zehra Öney
Zehra Öney
Web Sitesi