2011 yılında kullanıma sunulan Snapchat her geçen gün büyümeye devam ederken, artan kullanıcı sayısı ve 6 milyarlık günlük video izlenme sayısı ile, sadece mesajlaşma uygulamaları arasında değil, video mecrası için de çok önemli bir kanal haline dönüştü. Snapchat’in en önemli özelliklerinden biri olan kendi kendini imha eden mesajlar ise pek çok kullanıcıya sosyal medyada daha rahat davranma imkanı sunuyor.
Facebook’un 2013 yılında 3 milyar dolara satın almak istediği ancak başarılı olamadığı Snapchat’in özellikleri, diğer sosyal ağlarda da uygulanmaya başladı. 211 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması Line, Ekim ayında “Gizli Shobet” adıyla tanıttığı özelliği ile kullanıcılarına belirledikleri bir zaman sonrasında yok olan mesajlaşma hizmeti sunmaya başlamıştı. Yarım milyardan fazla kullanıcıya sahip olan Çinli mesajlaşma uygulaması WeChat de 2014 yılından bu yana kullanıcılarının mesajlarını 2 dakika içerisinde her iki tarafta da silmelerini sağlayan özelliğini kullanıma sunmuştu.
Snacphat’in sosyal ve mobil mesajlaşmaya olan etkisi, Facebook’u da harekete geçirmişe benziyor. 700 milyonluk aylık aktif kullanıcıya sahip olan Facebook Messenger da kullanıcılarına kısa sürede yok olan mesajlar sunmaya başlayacak. Şimdilik Fransa’da sınırlı bir iOS ve Android kullanıcısı ile test edilen özellik kapsamında kullanıcılar uygulamanın sağ üst köşesinde bulunan kum saati butonuna basarak mesajların yok olma süresini belirleyerek özelliği aktif hale getirebilecekler. Kullanıcılar yeniden kum saatine basarak da özelliği deaktif hale getirebilecekler.