Marul soyan robot, Cambridge Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından geliştirildi.
Tarım sektöründe verimliliği artırmak son derece önemli: Çünkü iş yükünün önemli bir bölümü hala insanlar tarafından yapılıyor ve artan dünya nüfusunu beslemek için yeni çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor. Bir tarafta daha verimli tohumların geliştirilmesi için genetik çalışmaları yürütülürken diğer tarafta ekim, hasat ve satışa hazırlık aşamalarında endüstrileşmeye geçiliyor.
Tarımda otomasyon konusundaki son gelişmelerden biri de Cambridge Üniversitesinden geldi. The Verge tarafından yayınlanan habere göre, Üniversite bünyesinde geliştirilen yeni bir robot, marulların satışa hazırlanmasında yardımcı olacak. Marullar toplandıktan sonra bilgisayarla görme (computer vision) teknolojisi sayesinde cihaz marulun kökünü tanıyor ve bir robot kolu da marulu, kökünün pozisyonuna göre uygun hale getiriyor. Bu aşamadan sonra 3 boyutlu yazıcıyla “yazılan” emici başlık, marulun dış katmanlarını soyuyor ve marul, paketlenmeye hazır hale geliyor.
Bu işlem 27 saniye sürüyor: Ortalama bir işçi ise bu işlemi birkaç saniyede halledebiliyor. Robotun endüstriyel tarımda kullanılması için biraz daha geliştirilmesi, zamanı daha efektif kullanması gerekiyor elbette. Ancak uzmanlar şimdilik sonuçtan memnunlar; çünkü her ne kadar küçük bir adım gibi görünse de oldukça önemli bir gelişme kaydettiler.
Siz endüstriyel tarım hakkında ne düşünüyorsunuz?
Görsel: fruitworldmedia.com & snip.ly