Webrazzi Mobil 2017’de dijital dünya ve mobile dair birçok şey konuşuldu. Birbirinden yetkin konuşmacıların yer aldığı konferansta MMA Türkiye’den 4 isim mobil dönüşüm panelinde bir araya geldi.
Webrazzi Mobil 2017’de MMA Türkiye İcra Komitesi’nden Işık İlhan, Handem Çelenkler ve Haymi Behar’ın panelist olduğu oturumu Zehra Öney modere etti. Bankacılık, hızlı tüketim maddeleri ve medya sektörlerinde çalışan panel katılımcıları mobil kullanımın nereden nereye geldiğine dair çarpıcı veriler paylaştı.
“2,7 milyon müşterimiz sadece mobil bankacılık kullanıyor”
Garanti Bankası Direkt Bankacılık Yöneticisi Işık İlhan, öncelikle dijital dönüşümün 1990’ların sonunda başladığını ve daha sonrasında bunun son yıllarda mobil dönüşüme evrildiğinden söz etti. Bankacılık sektöründe, bu değişimlere yönelik çalışmaların her zaman var olduğundan bahseden İlhan, gelinen noktada sın yıllarda bankaların enerjisinin büyük kısmını mobil dönüşüm dolayısıyla mobil teknolojilere ayırdığını söyledi. Geliştirilen bu teknolojilerin de kullanıcılar tarafında nasıl bulduğu karşılığı şöyle açıkladı: “2015’in son çeyreği ile 2016’nın son çeyreği arasında sektörde aktif mobil bankacılığı kullanan insan sayısı 7 milyon arttı. Ayrıca, Garanti Bankası olarak aktif dijital müşteri sayımız 5,1 milyonken bu kullanıcıların 4,1 milyonu mobilde aktif olarak görünüyor. Bunun yanı sıra daha da önemlisi 2,7 milyon müşterimiz sadece mobil bankacılığı kullanıyor. Bu 2,7 milyon kullanıcı, mobil uygulama ile işlemlerini yaparken herhangi başka bir kanala ihtiyaç duymuyor. “
“Her 10 kişiden 8’i mobilden bağlanıyor”
Doğan TV Holding Dijital Reklam ve Satıştan Sorumlu Grup Başkan Yardımcısı Haymi Behar da medyada yaşanan mobil dönüşümden bahsetti. Behar, mobil dönüşüm medya açısından bakıldığında, medya şirketlerinin temel görevinin, kaliteli içeriği kullanıcıya her platform üzerinden oluşturmak olduğunu ve dünya genelinde de ciddi bir dijitale rağbet ve mobil dönüşüm yaşandığı için bu değişimlere en hızlı şekilde ayak uydurması gereken ve diğer sektörlere de yol göstermesi gereken sektörün, doğası gereği medya olduğunu söyledi. Haymi Behar, Doğan TV Holding mecralarından CNN Türk’e dair de rakamlar verdi: “Televizyon üzerinden haber takip eden izleyici sayısının oldukça yüksek olduğu biliniyor. Gerek sosyal medya mecraları, gerekse diğer dijital mecralarda en çok habere erişilen haber kaynağı olan CNN Türk’e her 10 kişiden 8’i mobilden bağlanıyor. Bu mobil kullanım rakamlarına göre CNN Türk, neredeyse mobil dönüşümünü tamamlamış bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca mobil cihazlar üzerinden video ve haber içeriği izlemeleri de oldukça güçlü rakamlara işaret ediyor. CNN Türk içerikleri ve haberlerine günde ortalama 200-250 bin izleyici sadece mobil mecralar vasıtasıyla erişiyor.”
Doğan TV Holding’in güçlü markalarından Kanal D’de de mobil dönüşümü gözlemlemek mümkün: “Geçtiğimiz yıl Kanal D’nin eğlence içerikleri ve dizilerini tüketen her 3 kişiden biri mobilden tüketirken bu yıl mobil tüketim her 2 kişiden biri olmuş durumda.”
“Mobil reklamın payı git gide artacak”
Türkiye’nin en büyük TV reklam veren şirketi olan Unilever’in yöneticilerinden olan Handem Çelenkler, televizyonun etkisini kaybetmediğinden bahsederken, çoklu ekran izlemelerin gelişmesiyle kullanıcılara ulaşmak için mobil cihazların da öneminden bahsetti. Çelenkler, mobil reklama ayrılan payların artırılmasında mobil dönüşümün etkisini oranlarla göz önüne serdi: “Türkiye’nin en büyük reklamvereni olarak, reklam bütçemizin %80’ini TV’de kullanıyoruz. Ancak iki yıl önce TV’ye ayrılan reklam bütçesi %90’ı buluyordu. Git gide artan dijital reklam bütçesinde de en büyük pay mobil cihazlar için ayrılıyor. Şu an dijital mecralar için ayrılan reklam bütçesinin %70’i mobile, %30’u desktop’a ayrılıyor. Geçen yıla göre bu yıl mobil reklam harcamalarımız 4 kat artmış durumda. Zamanla desktop reklam harcamalarımızın payı iyice düşecek ve mobil mecralara yönelik iletişimlerimiz artacak. Yakın dönemlerde toplam dijital reklam harcamalarının, reklam bütçesi içinde %30 bandını birkaç yıl içinde aşmasını bekliyorum.”
Kaynak: Cnnturk.com